user_mobilelogo

Wil je een festival zonder kleerscheuren doorlopen en niets missen van de optredens? Met deze handige tips op zak kan je veel ellende voorkomen.

Bereid je voor op hitte.
- Drink voldoende water. Ook als je geen dorst hebt. Zo voorkom je uitdroging.
- Zorg dat je onderweg altijd een fles water bij je hebt.
- Bescherm je tegen de zon met zonnecreme, zonnebril, lichte kleding en een petje. Ook als het niet stralend weer is kan je huid verbranden.
- Vermijd zware inspanning op de warmste uren van de dag tussen 12.00 en 16.00 uur en zoek de schaduw op.
- Zorg voor koelte: Ga bijvoorbeeld naar een plek uit de zon, waar een verkoelend windje staat. Leg af en toe een koele handdoek in je nek of neem een koele douche.
- Voorkom dat je huid verbrand door de juiste beschermingsfactor te gebruiken. Hoe lang je in de zon kan blijven, is afhankelijk van de zonkracht, je huidtype en weerkaatsing door water of zand. De meeste fabrikanten geven op de verpakking van de creme richtlijnen en een tijdsindicatie aan.

Bereid je voor op festivals:
- Drink voldoende water. Een weekend zon, slaaptekort, alcohol en ongezond eten? Dan loert uitdroging om de hoek.
- Neem je eigen EHBO-kit mee. Stop daar minstens in: pleisters, tweede huidverband voor blaren, pijnstillers, iets tegen muggen, diarree-remmers, ORS en tekentang.
- Bescherm je oren tegen het harde geluid. Wil je je oren tijdens een festival even rust gunnen? Neem dan oordopjes mee.
- Neem ook kleding mee voor als het geen stralend weer is. Denk aan een regenjas en een warme trui. Lange mouwen beschermen je savonds tegen de kou en muggen.
- Draag goede schoenen. Op festival sta je nu eenmaal veel. Onderschat ook de afstanden niet die je aflegt van parkeerplaats naar camping en feestterrein.

Wist je dat...?
bij langdurige blootstelling aan temperaturen boven de 25°C vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid kunnen optreden?
je door cafaine- en alcoholhoudende dranken meer dorst krijgt? En dat de kater bij hitte harder aankomt?
als je huid verbrand is door teveel zon, je al spreekt van eerstegraads verbranding?

Help een ander
Zie je iemand die hulp nodig heeft, waarschuw dan meteen de eerste hulppost. Download de gratis EHBO app van het Rode Kruis, zodat je weet wat je moet doen in geval van nood.

Flauwte
Als het slachtoffer de flauwte voelt aankomen, laat hem dan plat op de grond liggen. Zo wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterd. Zorg ervoor dat het slachtoffer voldoende frisse lucht krijgt. Maak kleding die de ademhaling hindert los. Direct 112 (laten) bellen als het slachtoffer langer dan 2 minuten bewusteloos blijft. Laat het slachtoffer (als deze bijkomt) 10 minuten liggen. Overdosis drugs of alcohol Als iemand een overdosis heeft ingenomen, raakt het slachtoffer soms bewusteloos of zijn er ademhalingsmoeilijkheden. Het slachtoffer kan zeer grote of kleine pupillen hebben, een vreemde huidskleur, buikkrampen, stuipen of is misselijk. Bel direct 112 bij een ernstige overdosis en volg het advies op van de hulpverleners. Laat het slachtoffer nooit braken en geef ook geen water, melk of andere middelen te drinken, tenzij op uitdrukkelijk advies van een professionele hulpverlener. Zonnebrand Ga uit de zon. Koel de huid. Gebruik natte doeken of gebruik een waterige aftersun-gel. Neem als het nodig is een pijnstiller (max 500 mg). Laat blaren heel, prik ze niet door. Blijf uit de zon zodat je huid zich kan herstellen. Ga met zonnebrand naar de huisarts als een groot deel van je huid door de zonverbranding gezwollen is, bij (uitgebreide brand) blaren of bij koude rillingen, koorts, braken, misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen.

Zonnesteek Bij een zonnesteek ziet het slachtoffer bleek, zweet veel en heeft last van hoofdpijn, braakneigingen en duizeligheid. Haal het slachtoffer uit de zon en breng hem naar een koele omgeving. Laat slachtoffer rusten en geen inspanningen doen. Laat indien mogelijk slachtoffer niet te koude (sport)drank drinken. Direct 112 (laten) bellen als toestand niet snel verbeterd

Blaren Laat blaren bij voorkeur gesloten: prik ze alleen open als ze hinderlijk zijn. Laat een blaar zo snel mogelijk bij een EHBO-post behandelen. Door een blaar ga je anders lopen waardoor de kans op overbelasting groter wordt en de blaar moeilijker te behandelen is.

Overdosis drugs of alcohol
Als iemand een overdosis heeft ingenomen, raakt het slachtoffer soms bewusteloos of zijn er ademhalingsmoeilijkheden. Het slachtoffer kan zeer grote of kleine pupillen hebben, een vreemde huidskleur, buikkrampen, stuipen of is misselijk. Bel direct 112 bij een ernstige overdosis en volg het advies op van de hulpverleners. Laat het slachtoffer nooit braken en geef ook geen water, melk of andere middelen te drinken, tenzij op uitdrukkelijk advies van een professionele hulpverlener.

Zonnebrand
Ga uit de zon. Koel de huid. Gebruik natte doeken of gebruik een waterige aftersun-gel. Neem als het nodig is een pijnstiller (max 500 mg). Laat blaren heel, prik ze niet